Óvjuk szemünket – Látásunk kincs – Fontos, hogy ne csak nézz…láss is!

Védd a szemed és őrizd meg éles látásod!

Tudtad, hogy évente szükséges a látásellenőrzés?

Kutatások bizonyították, hogy a szemüveget viselők jelentős része nem a megfelelő szemüveget hordja, tovább rontva ezzel a látását és a közérzetét, ugyanis ez fejfájást, rossz közérzetet és fáradékonyságot okozhat.

Miért is kell szemüveget viselnünk?
Mit is jelent, ha valaki rövidlátó és mi ennek az oka?

A rövidlátás nem betegség, ez egy látászavar, melynek eredményeképpen a tőlünk messze lévő tárgyak elhomályosulnak.

Ezt az okozza, hogy a szemünk törő ereje erősebb a megszokottnál, a tengelyhossza azonban átlagos. Illetve ha ez az eset fordítva áll fenn, akkor is rövidlátást okoz.

A távollátás szintén egy probléma. Ez egy fénytörési hiba. Annak ellenére, hogy megnevezése azt sugallja, hogy ez a gond a rövidlátás inverze, ez nem igaz, mivel van, olyan mértékű távollátó szem, ami tőle messze eső tárgyakat sem képes élesen látni. Mi rejlik emögött?

A tengelyhossz átlagos, de szemünk törő ereje kisebb a megszokottnál vagy fordítva. Presbyopia, ezt az idegen kifejezést már biztos mindenki hallotta elvétve, ez bizony az, ami mindenkit érint egy bizonyos kor után, az öregszeműség. Ennek tüneteként jelentkezik szemünk alkalmazkodó képességének romlása.

Az újságot el tudnánk olvasni méterekről, de ahogy közelebb hajolunk a betűk elmosódnak. Egy idő után pedig a távolra is elkezdünk homályosan látni és akkor már mindegy milyen messzire kerül az újság tőlünk.

Mind ezek kellemetlenségét elkerülve lép képbe a multifokális szemüveg és ezzel kapcsolatos megválaszolatlan kérdések.

Mi lehet az eltérés a bifokális, trifokális és a multifokális szemüvegek között?

Ezek a szemüvegek több fókusszal rendelkeznek. Egy bifokális szemüveg esetén 2 fókuszpont válik tisztává, de közte egy éles ugrás következik be még ezzel szemben a multifokális szemüveg többfókuszú, így ez áll a legközelebb az eredeti tisztán látás leképezéséhez. Számtalan fókuszponttal rendelkezik, így egyetlen lencse képes változtatni fokozatosan törőerőt is dioptriát.

Mi azok alapvető információk, amit érdemes tudni a multifokális szemüvegről?

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy a dioptriák egybe vannak csiszolva is nincs köztük hirtelen ugrás és számos fókuszponttal rendelkezik, így minden távolságra kiválóan láthatunk vele. Használhatjuk olvasásra, vezetésre, tévénézésre és számítógép használtra. Szóval a napi rutint nem akasztja meg a szemüveg csere és keresés.

A multifokális lencsén belül található 3 éleslátási csatorna. A távollátásra szolgáló a legnagyobb felületű, míg az olvasó zónának keskenyebb rész áll rendelkezésre és végül kialakításra került a köztes részek tisztán látásért szolgáló csatorna, ami legkeskenyebb részt foglalja a lencsén.

 

Sokat dolgozol vagy tanulsz monitor előtt?

Tudod mi az a kék fény szűrés és kinek fontos?

Elsődlegesen és kiemelten fontos védeni a szemünket a káros kékfény terheléssel szemben. Mindenkinek szükséges ez a védekezés:

– aki home office-ban monitoros munkát végez,

– aki a napi munkájának nagy részét mesterséges, főként LED világítású környezetben végzi,

– gyermekeinknek, akik most akár napi 5-6 órában laptop előtt ülnek a digitális oktatás miatt,

– a nagyszüleinknek is, akik szintén találkoznak a fentiekkel a mindennapjaikban.

Védenünk kell a szemünket a monitorok, beltéri LED fények káros kékfény terhelése ellen, gyermek és felnőtt, és az idősebb korosztály esetében is. A mai modern szemüveglencsék, kontaktlencsék maximális védelmet nyújtanak a kékfény káros hatásai ellen.

A kék fény egy olyan fény, ami lényegében mindenhol ott van, de jótékony és káros hatásairól megoszlanak a vélemények. A Nap is bocsát kék fényt a Földre és ennek köszönhetően tudunk egyáltalán különbséget tenni a nappal és az éjszaka közt. A telefonnak, TV-nek és különböző kijelzőknek “köszönhetően” azonban az emberek soha nem voltak kitéve annyi kék fénynek, mint manapság. A védekezés tehát nagyon fontos és jelentős hatással van a mindennapokra.

 

Oldalunkon sok optikai ajánlatot találhattok, adjátok akár ajándékba:

Véleményezd