középkori lakomák – avagy mit ettek elődeink

Magyar és brit étkezési szokások a középkorban

(1500 évvel ezelőtt)

A mai Anglia területén élő parasztok által fogyasztott ételek a középkorban nagyon különböztek a gazdagok ételeitől. A falusiak megették az általuk termesztett ételt, így ha a termésük elromlott, akkor nem volt élelmük. Nagyon ritkán ettek húst. A gazdagoknak mindig volt mit enniük. Friss húst, csirkét és libát ettek. A sózott húst télen ették, nagy bográcsban főzték és pörköltnek tálalták. Mindenféle húst ettek. Nagyon népszerű volt a hering, az angolna és a sózott hal. Mindenki almabort, sört és bort ivott. A nagyvárosokban még elvitelre is volt étel. Vásárolhattál finom csípős rigót, kettőt egy fillérért, és egy finom csípős báránytalpat. Még ételt is szállítanának az ajtóhoz. Néhány élelmiszerárus azonban csalt. Sokan homokot tettek a kenyerükbe, és a vásárló már csak otthon jött rá a csalásra.

(1000 évvel ezelőtt)

A magyar konyha alapelemei már akkor megvoltak, amikor 896-ban az Árpád fejedelem alatt álló hét magyar törzs meghódította a földet. Ezek a tüzes nomádok állandóan mozgásban voltak, így a martalócexpedíciókon is egy nagy öntöttvas bogrács (bogrács) lógott a lovas nyereg mögött. Az edényt tábortűzre akasztották, és ami volt, azt beledobták egy-két hagymával együtt az esti gulyáshoz. Ami megmaradt, azt megszárították, és egy báránygyomrából készült zacskóba teszik, hogy később megegyék – ez a „doggy bag” korai formája.

Ez a lassan fortyogó gulyás évszázadokon át folytatódott, és (a põrkõlt, paprikás és tokány mellett) a magyar konyha „négy pillére”, vagyis a négy hagyományos pörkölt egyike maradt. A nem magyarok gyakran kérdezik: „A gulyás leves vagy pörkölt?” Nos, a válasz mindkettő. Ha több zöldséget és vizet adunk hozzá, akkor leves; kevesebb víz és több hús, és ez egy pörkölt. A gulyás receptje valójában majdnem annyi, mint ahány szakács, de az alapanyagok nagyjából ugyanazok maradnak. A gulyásra bizonyos alapvető szabályok vonatkoznak: ne használjunk lisztet, bort, barnaszószt vagy fűszert, hanem köményt. Soha ne használjon semmilyen köretet kockára vágott burgonya vagy galuska (galuska) mellé. 

Hol a villa? 

A szilárd ételeket gyakran kenyérszeletek tetejére tálalták, hogy felfogják a levet, és ujjakkal ették őket, nem kanállal vagy késsel. A villák nem jelentek meg a középkori asztalokon. Az emberek ügyesen tudtak kézzel étkezni, a gazdag háztartásokban pedig nagy vászonszalvétákkal látták el őket.

Reméljük, hogy mai is valami érdekeset tudtatok meg Ti is! 🙂

Középkori hangulatot, és hatalmas finomságokkal teli tálakat ajánlunk most figyelmetekbe....villa nélkül...legújabb partnerünknél a Sir Lancelot étteremben:

Véleményezd